Home Us Work News Culture Thought Location
HAVAS Media
Uniting brands and agencies to create an innovative, dynamic ‘London Village’
Client
HAVAS Media
Location
3 Pancras Square, London
Size
167,000 sq ft
SHARE
Havas is one of the world’s largest global advertising and communications groups. Founded in 1835 in Paris, the Group currently employs 16,000 people in over 100 countries. Havas is committed to being the world’s best company at creating meaningful connections between people and brands through creativity, media and innovation. It is this ethos that was the driver for Havas to consolidate all of their London offices in to one central London location. 

With over 24 brands and 1700 staff spread across 15 London sites, the overall brief was to bring a disparate organisation from various sites together into a new 160,000 sq ft (15,000 sq m) headquarters building, situated at the heart of the Kings Cross development, whilst still retaining brand identity. MCM developed a workplace strategy to inspire creativity within the workforce & unleash the full potential of its people. Through extensive consultation with all of the individual Company and Brand Chief Executives, core themes were established which were used to form the concept of the 'Vertical Village'.
Set over ten floors, the experience starts from the moment you enter dramatic entrance, reclaimed timber flooring from Moorfields Eye Hospital, the low-level lighting and the eye-catching steel staircase make it feel like a trendy members club rather than an office building. Destination spaces were created throughout building to enhance interaction and collaboration between brands. The creative café, civic spaces, various ‘secret’ meeting rooms and the Sky Park, all help to ensure that the building is a canvass, uniting all the agencies and brands, while still providing a showcase for collaborators and clients.
Working closely with Havas and the developer, Argent, MCM implemented an extensive series of tenant requested modifications to the base-build to facilitate, amongst other changes, 14 additional flights of stairs to encourage collaboration and movement around the building. These staircases create intersections throughout the whole building, natural in-between spaces for chance encounters deliberately causing conflict and disruption to enhance interaction, creativity and collaboration between brands. 

The challenging 25-week construction programme completed early 2017, resulting in a space that has been embraced by everyone who uses it. Not only has it succeeded in bringing people together and giving them the opportunity to work more efficiently and more creatively, but the building and the space are now used as a tool for Havas to win more business, celebrate creativity and engage with the wider Kings Cross community.