Home Us Work News Culture Thought Location
Savills Strategy
Transform working practices through evaluation and changing processes
Client
Savills
Location
Margaret Street, London
Size
80,000 sq ft
SHARE
Savills vision was to create a new HQ that would transform the way they do business. MCM designed and delivered Savills Change programme, this involved engaging with every team as the design developed, ensuring buy in at every project milestone. As the design progressed some teams seized the opportunity to overhaul their own working practices recognising the project as a step change opportunity to achieve more the just a physical move.

The project includes three bespoke visitor areas located on the lower ground, mezzanine and seventh floors. The Business Hub and Client Meeting Suite are visible from the main reception and easily accessed by way of a new feature steel staircase, a negotiated TRM. High quality and flexible client entertainment spaces are located on the Seventh Floor with client dining and presentation spaces being grouped around an elegant lounge which looks out across a terrace that extends the width of the building.
Savills vision was to create a new HQ that would transform the way they do business.
Day 1 occupancy meant that desk-sharing has been adopted by the more agile teams, and over time growth will be managed by further desk-sharing.

Key elements:
  • Support creative internal and external relationships
  • Exploit potential synergies within the business
  • Recognise the different working styles of the wide range of Savills teams and departments
  • Create an exceptional and memorable visitor experience
  • Deliver flexible spaces that would support the business across the full working day
  • Introduce the principles of flexible working and set in place space use and support systems that would enable space use intensification over time
Services included:
  • Extensive consultation and observation to understand working practices
  • Evaluating and test fitting different building options
  • Base build modifications to customise spaces to meet Savills brief
  • Brief development
  • Design concepts and detail design delivery
Early activity included Time Utilisation observation studies and a Staff Satisfaction survey across all property and departments.

In parallel we ran a ‘live’ headcount database that was constantly updated as Savills re-organised teams and departments.
Our client and design team were absolutely determined to achieve an exceptional solution on time and under budget.

Critical to the success of the project was the Project Steering Group’s and Design team’s absolute commitment to working with the wider business throughout the project to evaluate design options in parallel with considering the business support services and change processes that would need to be achieved to deliver a workplace that was fully supported by the whole organisation. We ran a bi-weekly workplace development workshop covering off every aspect of workplace requirement. Typically workshops would review information gathered to date, consider best practice and emerging trends against the topic under discussion, debate the options and way forward in a collaborative way, plus building and testing options as a group before conclusions were drawn. Once a direction had been decided teams volunteered to test against current processes (print, technology, paper flow, information handling and so on) and the FM/ IT and HR representatives took away conclusions to consider the impact on their future service delivery requirements.

As the wider business was fully represented on the workshop programme, a natural communications conduit was established ensuring that common messages were disseminated from the decision makers (and effectively project champions). This formed a natural structure on which to build a wider and on-going communications and change programme.

It was an exciting project with a committed client and design team that was absolutely determined to achieve an exceptional solution on time and under budget.